top of page

Därför ger vi inte upp

Uppdaterat: 7 feb. 2021Saulus, som senare blev aposteln Paulus, var en förföljare av den kristna församlingen. Han blev radikalt förvandlad när han fick ett möte med den uppståndne Jesus i Apostlagärningarna kapitel 9. Denna förändring skedde på djupet och på riktigt eftersom hans övertygelse bar honom genom förföljelse och svårigheter. Även de övriga lärjungarna satte sina liv på spel för evangeliets skull, och de gjorde detta på goda grunder. De var nämligen övertygade om att Jesus hade uppstått från döden och att uppståndelsen också gällde hans efterföljare.


2 Kor 4:14-18 - 14 Vi vet ju att han som uppväckte Herren Jesus också ska uppväcka oss med Jesus och låta oss träda fram tillsammans med er. 15 Allt sker för er skull, för att nåden ska nå allt fler och få tacksägelsen att flöda över till Guds ära. 16 Därför ger vi inte upp. Även om vår yttre människa bryts ner, förnyas vår inre människa dag för dag. 17 Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt. 18 Vi riktar inte blicken mot det synliga, utan mot det osynliga. Det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt.


Uppståndelsen är kristendomens hörnsten. Den talar om att våra liv inte tar slut en vacker dag när kistan hissas ner i graven. Livet fortsätter in i en evighet med eller utan Gud. Därför skriver Paulus att han inte ger upp. Även om den yttre människan bryts ner av bekymmer, svårigheter och förföljelse så finns det ett hopp hos den uppståndne Kristus om ett evigt liv. Det eviga livet är vårt mål. I det eviga livet kommer vi hem.


Men är detta bara hoppfullt tänkande eller finns det bevisning för Jesu uppståndelse? Låt oss titta på det här.


Den tomma graven

Än idag kan ingen förklara varför Jesu grav är tom. Man har försökt bortförklara uppståndelsen med olika teorier, men det är väldigt lätt att dementera dessa teorier.


Vissa menar att Jesus aldrig dog. Om du studerar både Bibeln och historia om hur de romerska soldaterna torterade och avrättade människor så faller den här argumentationen ganska lätt. Jesus blev grovt misshandlad, korsfäst, fick en spjut i sidan så att blod och vatten vällde ut. Han blev inlindad i gravbindlar som en mumie och lagd i en grav med en sten som var förseglad av den romerska makten. Även om Jesus inte dog så är frågan om han hade kraften att ta sig ur gravbindlarna själv? Hade han orkat flytta på stenen själv? Hade han orkat övermanna de romerska soldaterna som vaktade graven?


Lärjungarna stal kroppen. Det här är också en omöjlig teori av den enkla anledningen att graven vaktades av romerska soldater.


Romarna stal kroppen. För det första behöver vi fråga om motivet till denna handling, och varför plockade inte romarna fram kroppen när lärjungarna började proklamera att Jesus var uppstånden?


Gravplundrare stal kroppen. Det här är också en mycket konstig argumentation eftersom det inte fanns någonting att plundra i Jesu grav. Dessutom finns det inga historiska bevis för det här.


Jesus visar sig för lärjungarna

Bibeln berättar också att Jesus visar sig för sina lärjungar vid flera tillfällen. Detta kan inte ha varit en hallucination eftersom en hallucination är något som upplevs individuellt, inte kollektivt. Alla lärjungar såg Jesus på samma gång. Vid ett tillfälle såg 500 personer Jesus på samma gång.


Lärjungarna ger sina liv för budskapet om Jesus

Lärjungarna var villiga att sätta sina liv på spel för evangeliets skull. De blev torterade, halshuggna, korsfästa. Är det något man gör för en lögn? Är du villig att offra ditt liv för något som inte är sant?


Rörelsen spred sig som en löpeld genom efterföljare som var fullkomligt övertygade om att Jesus var uppstånden. Därför skriver också Paulus orden: "Vi vet ju att han som uppväckte Herren Jesus också ska uppväcka oss med Jesus och låta oss träda fram tillsammans med er... Därför ger vi inte upp."


Gud välsigne dig

Jonas Päivärinta


88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Julen 2022

Comments


bottom of page